Iğdır Üniversitesi kampüs ve birimlerinin dezenfeksiyonunda kullanılan dezenfektanın seri üretimine başlandı.

Ar-Ge çalışması Iğdır Üniversitesi tarafından yapılan hipokloröz asit, Üniversite bünyesinde üretilmeye başlandı. Öğretim Görevlisi Musa Karadağ'ın kontrolünde süren üretimde günlük 3000 litre üretim kapasitesi bulunuyor. Kamu kuruluşlarından ve halktan talep beklediklerini belirten Öğr. Gör. Karadağ; "Çok ucuza mal ettiğimiz ürünün yerli ve milli olması, kendi kaynaklarımızın kullanılması büyük bir avantajdır." şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilen ürünün özellikleri şunlar; sıvı, berrak ve renksiz, kalıntı bırakmaz, boyar madde içermez, leke yapmaz, durulama gerektirmez, el ve ortam dezenfektanı şeklinde kullanılabilir, medikal, umumi ve kişisel alanlarda kullanılabilir, alkole hassas yüzeylerde kullanılabilir, koku bulundurmaz, irritasyon yapmaz, hızlı dezenfeksiyon sağlar.

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Mühendislik ve Ziraat fakültelerinde laboratuvarları gezdi. Rektör Alma, gıda ve mikrobiyoloji laboratuvarlarında çalışma yapan ilgililere Covid-19 virüsüne yakalananların tedavisine yönelik ürün geliştirilmesi için de talimat verdi.

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Demirtaş, Mühendislik ve Ziraat fakültelerinde laboratuvarları gezerek cihazları tetkik ettiler. Rektör Alma ve Rektör Yardımcısı Demirtaş’ın laboratuvarlardaki incelemeleri sırasında Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Duried Alvazeer ve Ziraat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mesude Figen Dönmez, cihazlar ve laboratuvarlarda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Laboratuvarlarda yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Rektör Alma, görevli öğretim üyelerine çalışmalarında başarılar diledi.

Rektör Alma Covid-19 için Ar-Ge Talimatı Verdi

Rektör Alma, hidrojenli su üretmek üzere Iğdır Üniversitesi bünyesinde kurulan Mikrobiyoloji ve Gıdalarda Redox Uygulamaları Araştırma Merkezini de ziyaret etti. Hidrojenli suyun daha önce HIV virüsünde etkili olduğu düşüncesinden hareketle Rektör Alma, Covid-19 virüsü üzerinde etkili, tedaviye yönelik ürün geliştirilmesi ve üretim gerçekleştirilmesine dair ilgililere talimat verdi.